Kıyafetlerin Solmaması İçin Bunlara Dikkat!

Kıyafetlerin Solmaması İçin Neler Yapılmalıdır?

 

Gardırobunuzdaki sevdiğiniz kıyafetlerin solmaması için belirleyeceğiniz yöntemler, onların uzun yıllar boyunca size yoldaşlık etmesine yardımcı olur. Zira her şeyin olduğu gibi kıyafetlerin de bir ömrü vardır ve alınacak tedbirler sayesinde kıyafetlerinizle birlikteliğinizi pekiştirebilirsiniz. Sizler de kıyafetlerinizin ilk günkü canlılığını nasıl koruyacağınızı öğrenmek için sayfayı aşağı doğru kaydırabilirsiniz.

 

Giysilerin Rengi Neden Solar? 

 

Giysilerin renkleri çoğu zaman giysinin etiketinde yer alan talimatlara uyulmadığı için solar. Oysa bu talimatlarda giysilerin solmaması için gerekli olan yıkama derecesi ve ütü tarifi gibi uyarılar bulunur. Ayrıca güneş ışınlarının giysilerin rengi üzerindeki etkisi de hemen hemen herkes tarafından bilinir. Dolayısıyla giysilerin solmaması için giysinin etiketinde yer alan talimatlara uyulmalı ve yoğun güneş ışığından uzak tutulmalıdır.

 

Kıyafetlerin Solmaması İçin telefondan araştırma yapan kadın

 

Kıyafetlerin Solmaması İçin Ne Yapılmalı?

 

Kıyafetlerin rengi solmaması için nerede kurutma yaptığınız çok önemlidir. Eğer kapalı bir alanda kurutma yaparsanız kıyafetinizde kötü bir koku belirebilir. Güneşli bir yerde kurulama yaparsanız da kıyafetinizin rengi solabilir. Bu yüzden kıyafetinizi açık havada, ancak gölgelik bir yerde kurutmanız tavsiye edilir. Kıyafetlerinizin solmadan kullanılabilir halini koruması için şu yolları izleyebilirsiniz:

 

  • Güneşte kurutmaktan kaçınmalısınız.
  • Doğru programla uygun yıkama şartlarını yerine getirmelisiniz.
  • Sirkeli su yardımıyla kıyafetinizin rengini canlı tutabilirsiniz.
  • Tuzlu suda bekleterek rengini korumasını sağlayabilirsiniz.
  • Koyu renkli kıyafetleriniz için çay ya da filtre kahvenin etkisinden faydalanabilirsiniz.
  • Beyazlar içinse karbonat ile yıkama yaparak kıyafetinizin rengine can katabilirsiniz.

 

Siyah Giysilerin Solmaması İçin Ne Yapılmalı?

 

Siyah giysiler her ne kadar gardıropların gözde parçalarından biri olsa da solma problemini beraberinde getirerek insanları zor durumlarda bırakabiliyor. Ancak oldukça kolay bazı yöntemler sayesinde bu sorunun önüne geçilerek tıpkı diğer kıyafetler gibi uzun yıllar boyunca giyilebilir. İşte siyah giysilerin solmaması için gereken o yöntemlerden bazıları:

 

siyah tişört beyaz ayakkabı bir arada

 

  • Siyah giysilerin renginin solmasının en büyük nedeni çok fazla yıkanmasıdır. Bu yüzden kendi nizami düzeninize göre olabildiğince az yıkamanız önerilir.
  • Marketlerde satılan siyahlar için özel olarak üretilmiş deterjanları tercih edebilirsiniz.
  • Siyah giysilerinizi ters çevirerek yıkayıp, kuruladığınızda çabuk solmasının önüne geçebilirsiniz.
  • Yıkama aşamasında mümkün oldukça kısa programı tercih etmeye çalışabilirsiniz.

 

Kotların Rengini Korumak İçin Ne Yapılmalı?

 

Her şeyden önce kotların renk atmaması için hem yıkama hem de kurutma tekniğinin bilinmesi gerekir. Çünkü kot pantolonların sürekli yıkanması, renk atmasını tetikleyen başlıca sebeplerdendir. Kot pantolonlar kumaşı itibariyle kolayca kirlenmeyen pantolon çeşitleri olduğu için haftalık olarak yıkamanız yeterlidir. Ancak ilk defa kot pantolon yıkayacaklar için bazı tavsiyeleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

 

kot pantolonların renk atmaması için uğraşan kadınlar

 

  • Kotların rengi solmaması için pantolonunuzu ters çevirip 30 derecede yıkayıp, kurulamanız ve bu işlemi yumuşatıcı kullanmadan yapmanız, renginin solmasının önüne geçer.
  • Güneşte kurutmak her ne kadar zamandan tasarruf etmenize yarasa da zamanla pantolonunuzun rengini solmasına sebep olur.
  • Yumuşatıcılar yıkama işleminde her ne kadar faydalı birer yardımcı olsa da kotların dizlerinde çizgiler oluşmasına ve mat görünümlü kotların solmasına neden olur.

 

Boya Veren Kumaş Nasıl Sabitlenir? 

 

Renk veren giysilerinizin kumaşını sabitlemek için ılık su ve tuzdan faydalanabilirsiniz. 1 litrelik su için 1 yemek kaşığı kadar tuzu ölçeklendirdikten sonra yıkama işlemine başlayabilirsiniz. Yıkama işlemi bittikten sonraysa giysinizi iyice durulayıp giymeye devam edebilirsiniz. Ancak fazla sıktığınız takdirde kıyafetin şeklinde ve renginde bozulmalar meydana gelebileceğinden bu yöntem tavsiye edilmez. 

 

Kumaş boyasıyla kıyafetlerinizi yıkamak da yöntemler arasındadır. Aktardan aldığınız kumaş boyasını bir miktar tuz ve bir çay bardağı sirke ile karıştırdıktan sonra makinenin deterjan gözüne koyup, kıyafetinizi 90 derecede yıkayabilir ve bu sayede giysinizi ilk günkü canlılığına kavuşturabilirsiniz.

 

Çamaşırların Boyanmaması İçin Ne Yapılmalı?

 

Türlü doğal ve kimyasal karışımdan faydalanabileceğiniz gibi çok basit detaylar sayesinde de çamaşırlarınızın boyanmasını engelleyebilirsiniz. Mesela, banyonuzda renkliler ve beyazlar için ayrı çamaşır sepetleri bulundurabilir ve çamaşırlarınızı renklerine göre ayrıştırabilirsiniz. Eğer bu yöntem sizin için mümkün değilse, kıyafetlerinizi makineye atmadan önce çamaşırlarınızı ayrıştırabilirsiniz. Zira sürekli olarak çamaşır suyu kullanmanız kıyafetlerinizin rengine zarar vererek onların boyanmasına neden olacaktır.

 

kıyafetlerin solmaması için yapılması gerekeni gösteren görsel

 

Makinede boyanan çamaşırlarınızı eski hallerine getirebilmek için de iyi bir deterjan ile uzun programda yeniden yıkamanız gerekir. Ancak burada kıyafetinizin kurumamış olmasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer kurumuş ise lekeli bölgeyi nemlendirerek işleminize devam edebilirsiniz. Aksi takdirde kurumuş kıyafetle bu işlemi yaptığınızda malum leke kalıcı olur.

 

Sararmış Giysiler Nasıl Temizlenir?

 

Beyaz giysiler, özellikle kadın giyim alanında her ne kadar kombinlerin baş tacı olsa da sararma problemini beraberinde getirir. Hatta sırf bu yüzden kimi insanlar beyaz giysileri istedikleri halde tercihleri arasında bulunduramaz. Ancak oldukça basit birtakım yöntem sayesinde beyazlarınızı ilk günkü canlılığıyla giymeye devam edebilirsiniz. Bunun nasıl mümkün olduğu sorusunun cevabı ise şu şekildedir:

 

  • Karbonat ve limon yardımıyla sararmış bölgeleri aşındırarak eski haline döndürülebilir.
  • Tuzlu limon suyu sayesinde sarılıklar giderilebilir.
  • Oksijenli su, içindeki kimyasallar ile sararma sorununu kökten çözebilir.
  • Güncel bir lekeyse, amonyak yardımıyla sorun çözülebilir.
  • Beyaz sirke ve su ile yapacağınız temizlikle sararan giysinize yeniden can verebilirsiniz.

 

Siz de kıyafetlerin solmaması için yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri uygulayarak, giysilerinizle uzun süre vakit geçirmenin keyfini yaşayabilirsiniz.

 

Etiketler: Kıyafetlerin Solmaması için
Ağustos 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR